Gluteenittomat sämpylät aloittavat lempeästi uuden vuoden blogissa, koska joululeivonnaisten jälkeen on jopa virkistävää palata miettimään arkiruokia ja -leivonnaisia.
Gluteenittomat sämpylät valmistuvat helposti ja nopeasti kuivahiivalla. Taikina on hyvä jättää löysäksi, koska gluteenittomat leivät kuivuvat helposti ja liika jauhojen lisääminen vain pahentaa asiaa. Sämpylöiden pyörittelyn sijaan taikinasta tehdään pitkä pötkö, mistä veitselle saa leikattua helposti palasia suoraan pellille. Näin ei tarvitse painia gluteenittoman taikinan perusongelman kanssa: miten saada taikina ilman sitkoa leivottavaksi ja ei-tarttuvaksi.
Aikaisemmin olen tehnyt näitä cashew-karpalosämpylöitä, mistä on tullut perheemme luottoaamupalasämpylät. Hirssi-tattarisämpylöissä jatkoin samalla linjalla ja lisäsin taikinaan pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä – tällä kertaa hasselpähkinöitä ja rusinoita. Molemmat sämpylä-ohjeet onnistuvat myös ilman niitä.
Gluteenittomat sämpylät ja leivät säilyvät pehmeinä parhaiten pakastamalla, joten suosittelen pakastamista, jos kaikki sämpylät ei tule syötyä saman päivän aikana.
Tämän vuoden tavoitteenani on leipoa enemmän leipää ja suolaisia leivonnaisia. Blogissa siis luvassa enemmän suolaisia herkkuja. Kerro ihmeessä toiveitasi blogin sisällöstä kommenttikenttään. Mikä on sinun suosikki suolainen leivonnainen, jota kaipaat gluteenittomana ja vegaanisena? Myös makeat toiveet ovat tervetulleita! 🙂
Ihanaa vuotta 2020 kaikille lukijoille!
Muista seurata Kaapista puuttuu kakku -blogia myös Facebookissa ja Instagramissa.
Gluteenittomat hirssi-tattarisämpylät n.16 kappaletta
- 3 dl hirssijauhoja
- 2,5 dl tattarijauhoja
- 3 rkl pellavansiemenrouhetta
- 1 dl hasselpähkinärouhetta
- 1 dl rusinoita
- 0,5 rkl kuivahiivaa
- 1 tl psylliumia
- 1 tl suolaa
- 5 dl vettä
- 0,5 dl rypsiöljyä
Leipomiseen
- tattari- tai hirssijauhoja
- Sekoita kaikki ainekset kulhossa vettä ja öljyä lukuunottamatta.
- Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi ja sekoita se kuivien aineiden joukkoon.
- Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikinaa käsillä tasaiseksi. Taikina jää löysäksi.
- Peitä taikina liinalla ja laita kohoamaan puoleksi tunniksi lämpimään paikkaan.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ennen kuin aloitat leipomisen.
- Jauhota kädet ja työtaso reilusti jauhoilla. Kaada taikina tasolle ja muotoile siitä pitkä pötkö.
- Leikkaa taikinapötköstä kolmionmuotoisia paloja ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle.
- Paista sämpylöitä uunissa keskitasolla noin 20-25 minuuttia.
- Tarjoile lämpimänä tai pakasta.
1 kommentti
Näyttääpä maukkailta!